Ценни съвети как да удължим живота на акумулатора през зимата

При ниски температура рано сутрин някои автомобили не могат да запалят. Причините могат да бъдат няколко – неизправна запалителна система или например замръзване на горивото. Най-често обаче проблемът идва от акумулатора, който силно се влияе от студеното време.

Животът на стандартния тип акумулатори е около 4-5 години. Колкото повече остарява обаче, толкова по-бързо губи своя електрически заряд. При натоварване или при стоене с времето батерията се разрежда (респ. саморазрежда) вследствие на електрохимична реакция, при което се получава оловен сулфат (т.нар. сулфатиране). Образуваният оловен сулфат е под формата на фини бели кристали с много голяма повърхност. При дълго стоене в разредено състояние или при много дълбоко разреждане кристалите се срастват и се образуват по-едри кристали с много по-малка повърхност. В този случай акумулаторът губи голяма част от капацитета си. Редуцира се значително и максималният ток, който може да се отдаде при стартиране на автомобила.

Дори и да не е толкова стара при температури под нулата акумулаторната батерия губи около 30% от силата си. Паралелно с това пък необходимостта от електроенергия в колата става по-голяма. Защо? Светлините, чистачките, нагревателите на задното стъкло, отопляеми седалки и огледала и т.н. – всички те изсмукват енергията на акумулатора. Ситуацията допълнително се усложняват, ако се пътува на къси разстояния в града.

За да не останете в студа без автомобил, батерията трябва да се експлоатира правилно. На първо място, трябва да използвате колкото се може по-малко потребители на ел. енергия едновременно, както и да избягвате да карате на кратки разстояния, съветват от Съюза на българските автомобилисти.

Другото важно нещо е акумулаторът да се поддържа чист, а клемите му финно намазани с грес или технически вазелин. Проверявайте правилното и здраво закрепване на батерията. Акумулаторът силно зависи от изправността на зарядната система на автомобила. Не оставяйте разреден акумулатор да престоява при минусови температури. Ако карате автомобила в градски условия при пробег по-малък от 10 км на ден или месечно изминавате по-малко от 250 км, е необходимо да поддържате акумулаторът като извършвате изравнителен заряд до възстановяване на плътността на неговия електролит до 1,28г/см3. Дори и да използвате автомобила си редовно се препоръчва в период от три-четири месеца (особено важно в зимния сезон), акумулаторът да се обслужи в сервиз или да му се направи изравнителен заряд и десулфатизация. Препоръчително е да зареждате батерията само в специализирани сервизи.

Друг полезен съвет е редовно да проверявате нивото на течността освен когато акумулаторът ви е от типа фабрично запечатен. Ако видите, че течността е намаляла или дори пресъхнала, незабавно я допълнете с дестилирана вода.

Не подценявайте техническото състояние на автомобила. Акумулаторът може да не се зарежда, когато ремъкът на алтернатора е разхлабен или е за смяна.

Причините за недоброто представяне на акумулатора, загубата на капацитет дори при автомобил, който се кара ежедневно, е това, че той се разрежда и не се извършва пълен цикъл на заряд за възстановяване на капацитета му.

Някои от най-честите причини са:

–       Консумация на повече ток, отколкото е в състояние да осигури алтернаторът.

–       Проблем с регулатора на напрежението или друг електрически блок.

–       Хлабава  връзка между електродите на батерията и клемите.

–       Износване  на изолацията на електрически кабели, което води до утечка на електричество.

–       Не добра работа на запалителната система, което води до дълбоко разреждане на акумулатора вследствие на продължителното въртене на стартера.

–       Забравени включени електрически консуматори в автомобила.

–       Продължително шофиране в градски условия при ниска скорост и чести спирания.

Когато все пак трябва да смените батерията, добре е да знаете какъв точно акумулатор да изберете за своя автомобил. Голям избор на акумулатори с най-високо качество ще откриете тук.