Съвети за безопасно шофиране през зимния сезон

Зимната пътна обстановка изисква по различен тип шофиране. Макар и всяка година през зимата, най – обсъждани да са гумите и светлините на автомобила, цялостната му подготовка до най – малкия детайл, може да ни спести много главоболия и ядове.

Ето и няколко съвета:

 1. За гумите:
 • Сменете летните със зимни гуми, като проверите степента на износване на грайфера /когато гумите не са нови/ и баланса.
 • Хубаво е, когато летните и зимни гуми не се употребяват, да бъдат съхранявани на сухо място без пряка слънчева светлина. Много сервизи за гуми предлагат срещу заплащане, така наречените „хотели за гуми“, където да бъдат съхранявани през съответния сезон.
 • Освен летни и зимни гуми има и трети вид – всесезонни. Намират широка употреба в САЩ и са подходящи за малка снежна покривка. Въпреки това не могат да заместят зимните гуми, които доказано при тестове, се представят много по – добре.
 • Винаги закупувайте комплект от 4 бр. или минимум 2 бр. гуми от една марка, модел и размер! Не поставяйте различни размери гуми!
 • Използвайте гуми с размерите зададени от производителя на автомобила Ви. Информационната плака /стикер с размерите и налягането, с което да бъдат помпани гумите/ се намира най – често на шофьорската врата или греда /Изображение 1/. При някои марки и модели – на капачката за резервоара
 • Редовната проверка на налягането в гумите също е важна . Когато гумата е твърде напомпана или много мека, стабилността на автомобила намалява значително.
 1. За акумулатора:
 • Важно е да знаете, че всеки модел автомобил е разчетен фабрично за определен размер акумулатор, а от там и за специфичен електрически заряд (Ah). Сравнително малко са автомобилите, на които могат да се поставят различни размери акумулатори. Тук, както и при гумите, е хубаво да се съобразяваме с фабричните данни.
 • Трудното запалване в студените сутрини, както и намаляване на яркостта на фаровете, могат да бъдат знаци за проблеми с акумулатора. Ако разполагате със зарядно устройство, заредете акумулатора. В случай, че проблемите продължат се консултирайте със специалист.
 1. За видимостта:
 • Фаровете на автомобила са и неговите „очи“. Правилното им регулиране и използване на подходящи крушки, спомага за по – добрата видимост и предотвратява заслепяването на останалите водачи.
 • При възможност е добре да разполагате с резервен комплект крушки /продават се в почти всички бензиностанции и големи супермаркети/, който при евентуален случай на изгоряла крушка, може да Ви спести глоба и потенциален инцидент.
 1. За загубата на контрол върху автомобила:
  • Презавиване и недозавиване – получават се, когато в завой с хлъзгава настилка, спирачките се натиснат силно и колелата блокират или когато се подаде рязко повече газ и колелата се превъртят
  • Презавиването се получава при автомобили със задвижване на задните колела. Тогава задната част на автомобила „измества“ предната и автомобилът се завърта на ~ 180 градуса .
  • Недозавиването се среща при автомобили със задвижване на предните колела. При блокиране на задвижващите колела, автомобилът не завива, а продължава напред и съществува опасността от излизане от пътя.

Как да избегнем горепосочените ситуации?

Най – важното е да не изпадате в паника. Не натискайте педала на спирачката или на газта рязко, тъй като това само ще влоши ситуацията, съветват от Съюза на българските автомобилисти. Вместо това продължете да се движите бавно на скорост в посоката на движението, докато автомобилът отново получи сцепление с пътя.

В случай, че скоростта на движение е голяма и автомобилът Ви не разполага с антиблокираща система (ABS), най – добре е да направите няколко кратки „напомпвания“ на педала на спирачките.